Zoete Recepten

Carrot cake met walnoten en kokos

Ik hou van een goede carrot cake. Toch vind ik ze vaak nèt wat te zoet als ik buiten de deur carrot cake eet (niet overal hoor, maar vaak wel). Dit recept voor carrot cake, of op z’n Nederlands: worteltaart, is niet tè zoet maar wel ongelofelijk lekker! Het kost even wat tijd in de keuken, maar het is zeker de moeite waard! Dit recept bevat heerlijke stukjes walnoot en maak je af met wat geraspte kokos, een heerlijke combinatie. Dus zin in een lekkere zelfgemaakte carrot cake? Ik zeg: scroll verder en veel bakplezier!

Wat heb je nodig? (ca. 10 taartpunten)

  • 2 bakvormen van Ø22cm (of 1 gewone bakvorm van Ø26cm)
    Ik heb twee lage bakvormen gebruikt van Ø22cm, maar je kan ook een gewone taartvorm gebruiken, let wel op dat je baktijd dan kan verschillen.
  • Keukenmixer of elektrische mixer en beslagkom
  • rasp
  • bakpapier
  • paletmes (voor het gladstrijken van de botercrème)

Voor het beslag heb je nodig:

  • 500g wortelen (geraspt)
  • 400g bloem
  • 4 eieren
  • 235ml zonnebloemolie
  • 300g rietsuiker
  • 2tl baksoda
  • 4tl kaneelpoeder
  • 3/4tl zout
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 120g walnoten (gehakt)

Voor de afwerking heb je nodig:

  • 200g botercrème mix
  • 200ml water
  • 150g boter (op kamertemperatuur)
  • 400g (monchou) roomkaas (geen philadelphia of light varianten)
  • Geraspte kokos
  • 2-5el poedersuiker
  • Groen en oranje fondant of marsepein

! Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je gaat bakken !

Ik heb het recept voor je opgedeeld in drie delen:
1. De voorbereiding
2. Het bakken van de taart
3. Het afwerken en decoreren

Stap 1: de voorbereiding

Haal de boter (200g) uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen terwijl je de botercrèmemix klaarmaakt. Voeg 200ml water toe aan de 150g botercrèmemix en roer met een garde door tot je een glad mengsel hebt. Ik heb de botercrèmemix gebruikt van FunCakes (zie afbeelding hiernaast), deze kun je o.a. bij de Makro, Sligro en vele bakwinkels kopen (ook online). Je kunt natuurlijk ook in de supermarkt, Xenos etc. botercrèmemix kopen maar ik ga toch altijd voor deze mix van FunCakes!

Schil en rasp de wortelen. Dit kan met een rasp of in de keukenmachine. Weeg 300g rietsuiker af in een ruime kom en voeg hier de geraspte wortelen bij. Roer dit goed door en laat de geraspte wortel samen met de boter en botercrème mix ongeveer een uurtje staan.

Verwarm de oven (hetelucht) voor op 160°C (boven- en onderwarmte). Elektrische oven verwarm je voor op 170°C.

Stap 2: het bakken van de taart

  1. Weeg het bloem af in een kom, en zeef dit over in je beslagkom. Voeg de bakpoeder, baksoda, zout en vanillesuiker bij de gezeefde bloem en meng dit doorelkaar.

  2. Voeg daarna de zonnebloemolie, eieren en kaneel toe in de beslagkom. Meng dit in de keukenmachine met je bisschop opzetstuk, of met een elektrische mixer tot een goed gemengd beslag (als het goed is is je beslag nu nog wat dikker). Hak de walnoten in kleine stukjes en voeg deze toe aan je beslag samen met de geraspte wortelen (inclusief het vocht) en mix het geheel nogmaals goed door.

  3. Knip uit een vel bakpapier een rondje ter grootte van je bakvorm. Vet je bakvorm in met boter en leg het bakpapier op de bodem van je bakvorm (over de boter).

  4. Verdeel het beslag in twee gelijke delen over je bakvormen (als je er 1 gebruikt doe je natuurlijk alles in 1 bakvorm). En bak de taarten op 160°C (hetelucht oven, boven en onderwarmte) af gedurende 35-40 minuten. Voor elektrische oven zou ik de taart afbakken op 170°C .

    Kijk of de taart goed gaar is door middel van een satéprikker in het midden van de taart te prikken. Is de satéprikker droog, dan is ie gaar! Is de punt van je satéprikker nog nat, dan moet ie nog even doorbakken!

Stap 3: het afwerken en decoreren

Laat de taart(en) goed afkoelen (30 tot 60 minuten), omgekeerd, met de bolle kant op een taartenrek. Mix eerst de boter ongeveer 5 minuten in de keukenmixer of met elektrische mixer totdat het zalvig/een zachte crème is. Voeg dan deel voor deel de botercrèmemix toe en mix dit nog 10 minuten doorelkaar tot een zachte witkleurige mix. Meng daarna de roomkaas en de vanillesuiker erbij en vul evt. naar smaak nog wat poedersuiker toe voor een zoetere crème. Zet de roomkaasbotercrème in de koelkast tot ongeveer 10 minuten voor je het gaat gebruiken.

Fondantworteltjes

Tijdens het bakken van de taart en/of het wachten tot de taart is afgekoeld, kun je alvast de fondantworteltjes maken. Gebruik hiervoor oranje en groen fondant (mijn fondant is net iets roder uitgeslagen qua kleur, wat ik wel een leuk effect vond hebben). Rol alleereerst stukjes fondant in kleine bolletjes, groen ongeveer 1/3 van de grootte van je oranje fondant.

  1. rol het balletje fondant uit naar het uiteinde zodat je een soort pegelvorm creëert. Druk deze plat en snijd/vorm in de gewenste worteltjesvorm.
  2. Maak met een mes om en om streepjes in het fondant.
  3. Druk ook het groene balletje plat en snijd hieruit de stengels van de wortel.
  4. Maak je wortel een geheel door allebei de delen aan elkaar te drukken en herhaal dit voor het gewenste aantal worteltjes!

Afwerken met roomkaas/botercrème topping

Nu is het dan eindelijk tijd voor het afwerken van je taart! Zorg dat je een paletmes/taartspatel hebt of een ander hulpmiddel waarmee je de botercrème goed kan gladstrijken. Haal de botercrème uit de koelkast.

1. Als je maar 1 taart gebruikt, snijd deze dan doormidden. Als je twee wat kleinere taarten gebruikt, snijd dan de bolle kanten eerst van de taart. Besmeer 1 helft met ongeveer 2/5 van de roomkaas/botercrème.

2. Leg de andere helft van de taart op de helft met de botercrème (zorg hierbij dat de bovenkant van je taart mooi glad is, ik heb daarom de onderkant van mijn taart gebruikt als bovenkant). Zorg dat je eerst de zijkanten van de taart opvult met de botercrème en strijk dit glad.

3. Gebruik vervolgens de rest van de botercrème om de hele taart mee te bedekken. Doe dit in stappen, zorg dat je eerst de bovenkant goed bedekt en gladstrijkt en ga daarna verder met de zijkanten.

4. Als je de taart hebt bestreken met botercrème en je tevreden bent met het resultaat, kun je de zijkanten bedekken met geraspte kokos en je taart afmaken met je fondantworteltjes!

Het is even wat werk, maar wat een goede reacties krijg ik altijd op deze carrot cake! Zelfs mijn schoonmoeder die niet van worteltaart houdt, heb ik zover gekregen om een puntje te proeven en ze vond het heerlijk! Ga jij deze lekkere carrot cake een keer uitproberen? Ik ben benieuwd!

Misschien vind je dit ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *