Hartige Recepten

Aardappelgratin met broccoli en ui

Wij thuis houden van een lekkere aardappelgratin. Die kopen we soms in de supermarkt, maar het lekkerst is natuurlijk als je ‘m zelf maakt! Dit keer besloot ik wat groente toe te voegen aan mijn aardappelgratin, namelijk: broccoli en ui. En dat was een goed idee kan ik je vertellen! De combinatie van ui, aardappel en kaas is al heerlijk, en met de broccoli erbij zitten er nรจt even wat meer vitamientjes in je gratin (plus, de groene kleur geeft ook nog eens een leuk effect!).

Wat heb je nodig? (voor 3-4 personen)

  • 600g voorgekookte aardappel schijfjes
  • 125ml ongeklopte slagroom
  • 125ml melk
  • 2 eieren
  • 2 teentjes knoflook (of 1 grote)
  • 80g geraspte kaas
  • 200g broccoli
  • 1 kleine ui (of 1 halve grote ui)
  • peper en zout
  • evt. bieslook of basilicum voor garnering

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200ยฐC (boven- en onderwarmte). Snijd de broccoli in grote roosjes en kook deze halfgaar gedurende 3 minuten en snipper de ui. Pak je ovenschaal erbij, snijd een knoflookteen door de midden en besmeer de binnenkant van de schaal met de knoflook. Vet daarna de ovenschaal in met wat (vloeibare) boter.

Als de broccoli voorgekookt is, laat deze dan heel even afkoelen. Voeg ondertussen de slagroom, melk, en de eieren aan elkaar toe en pers hier een knoflookteentje in uit. Mix het geheel en voeg de snippers ui aan het mengsel toe. Breng op smaak met een scheutje zout en wat peper. Als de broccoli iets wat afgekoeld is, kun je deze in plakjes snijden.

Ik heb voor mijn recept lekker lui gedaan en voorgesneden en -gekookte aardappelschijfjes gebruikt. Je kunt natuurlijk ook zelf de aardappelschijfjes snijden en voorkoken, maar ik hou van lekker makkelijk :). Beleg de onderkant van je ovenschaal met ongeveer de helft van de aardappelschijfjes.

Verdeel hierover 3/4 van de broccoli en giet 1/3 van je slagroom mengsel over de aardappels en de broccoli. Herhaal vervolgens deze stappen, beleg de aardappelgratin met de overige aardappelschijfjes. Decoreer je gratin met de overige broccoli en giet hierover de rest van je slagroommengsel.

Maak je gratin vervolgens af met wat geraspte kaas. Ik heb hiervoor speciale gratin kaas gebruikt omdat ik dit altijd een mooi goud/geel effect vind krijgen in de oven. Je kan natuurlijk elke geraspte kaas gebruiken die je wil! Zelf hou ik altijd rond de 80g geraspte kaas aan, maar daar ga ik nog wel eens overheen want ja, dat laagje kaas is natuurlijk het lekkerste van de hele gratin!

Zet de gratin in de oven (200ยฐC) en bak 20 minuten. Haal na 20 minuten de aardappelgratin uit de oven en bedek deze met aluminiumfolie. Schuif de gratin weer in de oven en laat nog 25 minuten garen. Dit doe je zodat je bovenste laagje lekker knapperig wordt, maar niet verbrand. Garneer je aardappelgratin eventueel met wat bieslook of een paar blaadjes basilicum.

Misschien vind je dit ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *