Ik heb altijd wel plakjes bladerdeeg in de vriezer liggen, want je kan er zoooveel mee! Ik hou er dan ook van om hapjes te maken van bladerdeeg, zoet of hartig, maakt niet uit. Het Mexicaanse bladerdeeghapje is iets wat ik vaak maak als ik een borrel of lunch heb waarbij iedereen wat lekkers meeneemt, maar ze zijn ook heerlijk als lunch of voorgerechtje!
Je kunt dit recept ook vegetarisch maken door gebruik te maken van vegetarisch gehakt (klik hier voor nog een heerlijk recept met vegetarisch gehakt!).
Wat heb je nodig? (10 stuks)
- 175g gehakt (of vegetarisch gehakt)
- 50g maรฏs
- 1 ui
- 1/2 paprika
- 1 verse peper
- 5 plakken bladerdeeg
- geraspte kaas
- 1 ei
- knoflookpoeder
- paprikapoeder
- chilipoeder
- zout
- (evt.) Italiaanse kruiden
Ik hou van pittig eten en gebruik daarom vaak een verse (rode) peper en wat chilipoeder voor een lekker pittig Mexicaans tintje. Mocht jij niet zo’n liefhebber zijn van pittig eten, dan kan je natuurlijk een van de twee weg laten, en/of een groene peper gebruiken (die zijn wat minder pittig dan rode pepers). Met 1 rode peper en een mespuntje chilipoeder, is het pittig genoeg, maar brand je nog nรจt niet de tent uit ๐
Bereiding
Verwarm de oven (hetelucht) voor op 200ยฐC (boven- en onderwarmte).
Leg de bladerdeegplakken uit op je aanrecht en laat ontdooien. Snijd de ui en laat deze kort glazig bakken in een pan met olie. Snijd ondertussen de paprika en de peper en bak vervolgens het gehakt rul in de pan met de uitjes. Kruid het gehakt met paprikapoeder, wat knoflookpoeder en een klein beetje chilipoeder. Als het gehakt rul gebakken is voeg je de paprika, peper en maรฏs toe. Bak deze kort mee op een laag vuurtje.
Snijd de bladerdeegplakken overdwars doormidden zodat je uit elk plak 2 driehoekjes haalt. > Door de plakjes te halveren krijg je wat kleinere hapjes. Mocht je het bereiden als lunch of voorgerecht, zou ik ervoor kiezen om een hele plak bladerdeeg te gebruiken per hapje. Zo heb je een net wat grotere traktatie!
Zorg dat de plakkerige kant van het bladerdeeg (de kant waar het bakpapiertje/folietje op zit) bovenop ligt. Beleg de driehoekjes allereerst met een klein beetje kaas, doe dit op 1 helft van de driehoek zodat je ‘m later kan dichtvouwen.
Schep daarna een kleine eetlepel van je gehakt mengsel boven op de kaas. Let op dat je genoeg ruimte vrijlaat bij de randen voor het dichtvouwen! Vouw je bladerdeeg dubbel en druk de twee open randen goed aan. Als deze goed aangedrukt zijn, druk je ook nog een randje aan de dichte kant van het driehoekje (de kant die je hebt dubbelgevouwen).
Kluts een eitje en bestrijk de bovenkant van de hapjes met wat eimengsel. Strooi hierover een klein beetje geraspte kaas en evt. wat Italiaanse kruiden.
Bak de bladerdeeghapjes af in de oven (200ยฐC) voor ongeveer 15 minuten.