Hartige Recepten

Thaise Tom Kha Kai soep

Tom kha kai is een soepgerecht uit de Laotiaanse en Thaise keuken. De naam betekent letterlijk Kip galanga-soep. In dit recept heb ik de basis van deze heerlijke Thaise soep voor je uitgeschreven. Je kunt de soep natuurlijk aanvullen met ingrediënten die jij lekker vind, eventuele extra opties voor ingrediënten vind je ook in het recept! Ik zeg: laten we beginnen!

Wat heb je nodig? (2-3 personen)

  • 1,5 blokje kippenbouillon
  • 1 kipfilet (175-200g)
  • 1tl gemalen laos of geschild en gehakte gember
  • 1 stengel citroengras
  • 1tl basterdsuiker
  • 300ml kokosmelk
  • 1 grote teen knoflook (of 2 kleintjes)
  • 80-100g (ongeveer een halve) paksoi
  • 50g shiitake (of andere champignons)
  • 1 rode peper
  • 1,5 el vissaus
  • verse koriander (ter garnering)
  • Optioneel: rijstnoodles

Bereiding

  1. zet 600ml water op het vuur (in een soeppan) en breng dit aan de kook.
  2. Snijd de stengel citroengras doormidden, de pepers in ringetjes en pers de knoflook. Zodra het water kookt kun je dit samen met de bouillonblokjes, laos (of gember) en 1 theelepel basterdsuiker in de pan doen.
  3. Laat ongeveer 2-3 minuutjes sudderen op laag vuur (roer af en toe door) en voeg daarna de kokosmelk toe.
  4. Snijd de kip en shiitake in stukjes en voeg dit toe. Laat de kip 10 minuten op laag vuur gaar worden.
  5. Snijd ondertussen de paksoi in reepjes. Haal de citroengras er na die 10 minuten koken uit en voeg de paksoi toe, samen met de vissaus. Laat dit nog 2 minuten meekoken.
  6. Als je rijstnoodles wil toevoegen aan je Tom Kha Kai soep, kook deze dan mee op laag vuur volgens de aangegeven tijd op de verpakking (vaak is dit 2 tot 3 minuten).
  7. Hak de verse koriander fijn en garneer de soep bij het serveren met wat koriander.
Thaise Tom Kha Kai soep met kip

Tips

Zelf vond ik mijn Tom Kha Kai soep nog niet pittig genoeg en heb er dus nog een snufje chilipoeder doorheen gegooid (yes, i love spicy food). Als je nou niet van tè pittig eten houdt, is de verhouding met 1 rode peper prima te doen!

Ook lekker: gesneden bosui en garnalen in plaats van kip! De bosui voeg je samen met de paksoi toe en als je garnalen gebruikt voeg je deze ook pas later toe (garnalen hebben maar kort nodig om te garen). Feitje: als je deze soep met garnalen maakt in plaats van kip, heb je een Tom Kha Kung soep.

Misschien vind je dit ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *