Zoete Recepten

Gevulde speculaas

Yes! De decembermaand is in zicht en waar ik dan altijd naar uit kijk: gevulde speculaas, en ja het lekkerst is ie natuurlijk zelfgebakken! Heerlijk en hartstikke gezellig om te serveren op bijvoorbeeld een sinterklaasavond met familie en vrienden!

Ik gebruik voor mijn gevulde speculaas een lage quiche bakvorm. Je kunt natuurlijk ook een andere bakvorm gebruiken maar let dan wel goed op hoelang je ‘m in de oven doet. Dit omdat baktijden per vorm, grootte en hoogte kunnen verschillen.

Wat heb je nodig? voor 12-14 puntjes (ronde bakvorm)

  • 125g koude boter
  • 300g amandelspijs
  • 300g zelfrijzend bakmeel
  • 150g donkerbruine basterdsuiker
  • 8el melk
  • 6tl speculaaskruiden
  • 24g water
  • snufje zout
  • ei + beetje melk voor afwerking
  • halve (ongezouten) amandelen of amandelschaafsel voor de garnering

Bereiding

Meng eerst het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout door elkaar. Doe hierna de boter en de melk erbij en kneed dit tot een mooi stevig deeg. Kneed het deeg in een bal en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Verdeel het deeg in 2 stukken (zorg dat รฉรฉn stuk wat groter is dan de ander, hiermee maak je de basis voor de speculaas). Rol de wat grotere bal deeg uit tot je een mooie ronde lap deeg hebt, net wat groter dan je bakvorm. Bedek je bakvorm met de lap deeg en druk het zachtjes aan in de vorm zodat je een stevige basis hebt.

Als het deeg scheurt of afbreekt kun je het deeg in de bakvorm gewoon bijwerken door wat losse stukjes goed vast te drukken op het andere deeg.

Meng nu het water bij de amandelspijs. Verdeel de amandelspijs over de bodem. Rol daarna het overige deeg weer uit tot een ronde lap en bedek hiermee het amandelspijs en je randen speculaas.

Kluts een eitje en meng hier een klein scheutje melk bij. Smeer een klein laagje van dit mengsel lichtjes uit over je gevulde speculaas. Maak jouw gevulde speculaas af met amandelen of amandelschaafsel. Ik heb voor mijn gevulde speculaas (ongeveer per puntje) aan de uiteindes 1 amandel gebruikt.

Bak de gevulde speculaas gedurende 35 minuten op 180 ยฐC. En laat minstens een uur afkoelen voordat je ‘m aansnijd!

Misschien vind je dit ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *